Icon bars
Članek
CZPNN - KLIC V SILI - NUJNO
Objavljeno Jan 25, 2016

Civilno združenje za pravičnost, napredek in nadzor iz Lesc (CZPNN), prosi slovensko javnost, zlasti državljanke in državljane Republike Slovnije, ki živijo na območju Občine Bled, ki razspolagajo z nepremičnino (večje dvosobno ali tro sobno stanovanje, ali starejša hiša, ali del hiše), ki bi bila kolikor toliko primerna za stanovanje za pet člansko družino (oče, mati in štirje mladoletni otroci). V prieru, da bo družina dobila stanovanje, pa bo stabarina plačana v obliki subvencionirane stanarine. Zagotovila za slednje pa je dal Center za socilano delo v Radovljici.

Družina je po posreovanju Policijske postaje na Bledu v nedeljo dne 24.01. 2016 med 03.00 uro in 9:30 uro bila dobesedno razbita in je za to začasno razpadla, vsi njeni člani pa so v dobrih petih urah postali brezdomci.

Družina je bila razbita tako, da je nekaj družinskih članov sedaj v Piranu, v takoimenovani "varni hiši" eden od članov družine pa je na Bledu za enega člana družine, pa se ne ve kje se v resnici v tem trenutku nahaja. Družina želi živeti skupaj in se njeni člani ne morejo sprijazniti z življanjem, ki bo med člani družine bilo ločeno, za to se je CZPNN odločilo pozvati slovenske državljanke in državljane na pomoč.

Ob tem še posebej potrebno omeniti to, da je mati mladoletnih ptrok več let bila žrtev spolnega nadlegovanja, ki naj bi ga nad njo izvajal njen oče, saj naj bi jo kot bipološki oče dlje časa tudi spolno zlorabljal. Hčera z družino (tudi z mladoletnimi otroci) je do dne 24.01.2016 do 3:00 ure stanovala v stanovanju, ki je v lasti njenega očeta. Družina živi v hudi bedi in revščini. Spolno nadlegovanje očeta, ki naj bi ga morala prenašati hčera ni bilo v obliki klasičnega posilatsva z strani očeta, ampak naj bi bilo v obliki ucenjevaka oziroma v obliki izsiljevanja za spolne odnose. Hčera naj bi namreč večkrat očeta prosila za kakšen evro, da bi lahko šla v trgovino in za svoje otroke kupila hrano. Vsakič ko bi tako prošnjo naslovila na očeta je oče od nje v zameno zahteval spolne odnose, v katere naj bi zaradi hude revščine in bede mora privoliti. Z drugimi besedami naj bi očetu na ta način odslužila od njega dobljeno posojilo, ki je večinoma bilo samo v drobižu.  

Taka zavržna očetova dejanja naj bi se vlekla vse do predkratkim, ko hčera spomega nasilja ni mogla zdržati več in ke jo svoje trpljenje zaupala svojem soprogu. 

Takrat je v družini dobesedno polilo tako, da je med njenim soprogom in njenim očetom dne 24.01.2016 kmalu po polnoči prišlo celo do mesevojnega pretepa, s posledico, da je oče oziroma njegov tast utrpel lažje telesne poškodbe, ki so mu jih oskrbeli v bolnišnici, na to so ga dne 25.01.2016 iz bolnišnice odpustili. V pretepu je posredovala tudi blejska policija. Oba tako mati mladoletnih otrok kot njen soprog sta se dne 24.01.2016 znašla na Policijski Postaji na Bledu, kjer sta bila z strani policije zaslišana. Po 9. uri pa sta posreovala policija in predstavniki Cenra za socilano delo iz Radovljice. Policisti so očetu idali odločbo o prepovedi približevanja naslovu stalnega bivanja, mater in štiri otroka, pa so socilani delavci odpeljali nezano kam. Pozneje se je izkazalo, da je mati z otroci odpeljana v Piran v neko "varno hišo", da občasno z otroci živi v varni hiši zaklenjena s ključi ter, pod trajnim videonadtorom. Da bi zadeva bila še hujša, sta dva otroka zbolela in sta mogla s posreovanjem svoje matere pri zdravniku poiskati potrebno zdravstveno pomoč, pri čemer je eden od otrok bil poslan na zdravljenje v bolnišnico.

Glede na okoliščine tega primera, pa CZPNN v imenu svojih članov poleg iskanja stanovanja zanje prosi državljanke in državljane Republie Slovneije za kakršnokoli pomoč materi in njenim štirim mladoletnim otrokom.

Pomoč naj bo v denarju, hrani in  oblačilih ter obutvi.

Ker podatkov in kontaktov članov družine ne želimo javno objavljati, se moirebitni darovalciu lahko obrnejo na:

CIVILNO ZDRUŽENJE ZA PRAVIČNOST, NAPREDEK IN NADZOR, Kamna Gorica 65, 4246 Kamna Gorica. Kontaktni telefon 031 597 488. ali po elektronski popti z naslovom:

czpnn1@gmail.com

Pa tudi preko spletne strani z naslovim www.czpnn.si 

Morebitnim darovalcem pomoči se v naprej zahvaljujemo. 

CZPNN: predsednik Rade Stanić